Ta sig runt i Trondheim

Ta sig runt i Trondheim

Det tar bara ca 10-15 minuter att korsa Trondheim till fots så ta med dig bra promenadskor när du ska hit. Förutom att gå kan du ta dig fram på andra sätt, såsom buss och spårvagn eftersom några av stadens största sevärdheter ligger en bit utanför stadskärnan.

Buss och spårvagn

I Trondheim kan du välja mellan att åka buss eller ta den privatägda spårvagnen Gråkallbanen. Spårvagnsnätet var dock mer utbyggt förr i tiden innan det lades ner 1988. Under 90-talet återstartades Gråkallbanen som numera är den enda linjen i hela staden. Den är 8,8 km lång och är ett bra alternativ om du vill åka till ytterstadsområdena.

Bussnätet är riktigt bra i Trondheim – de tar dig till i princip alla stadens hörn och hela nätet drivs av AtB. Där kan du gå in online och kika på tidtabellerna och se avgångar och olika stationer.

Biljettpriser

En enkelbiljett för bussar ligger runt 40 norska kronor i zon 1 men du kan även köpa ett dagskort och spara pengar på det sättet. Ett dagskort kostar ca 120 norska kronor.

OBS! Dagskortet gäller inte på nattbussarna.

Sightseeing med bussar

Upptäck Nidarosdomen, Ringve och Bakke Bru med mera, genom en sightseeing-tur med en av stans hop on hop off-bussar. Bussarna utgår från Trondheim Torg och avgångarna sker var 40:e minut. Sista avgång sker kl. 16. Det här är en perfekt idé om du vill beta av alla sevärdheter och landmärken på en och samma dag för att sedan ägna dig åt andra saker såsom vandringar och cykelturer.

  • Företaget som anordnar bussturerna heter Hop On AS: www.hopon.no

Hyr en cykel eller mountainbike

Kanske har du bilat till Trondheim och har med dig cykeln, eller så kan du hyra en cykel eller mountainbike på plats. Cykeluthyrning är mycket vanlig i Trondheim, stadens cykelleder är väl utbyggda och terrängen fantastisk för att ta dig fram på två hjul. Att hyra cykel kostar ca 200 norska kronor för en dag.

Hyrbilsmöjligheter

För den praktiska och den bekväma resenären är en hyrbil ett säkert kort att se allt vad Trondheim har att erbjuda – och lite till. Det ligger hyrbilsfirmor både inne på flygplatsen där du kan hämta hyrbilen vid ankomst, alternativt företag inne i staden. Några firmor som finns i staden är:

  • Hertz
  • Avis
  • Rent-a-Wreck

Vi rekommenderar Hyrabil.net för att förboka billiga hyrbilar.

Att ta taxi i Trondheim

Det finns flera taxibolag i Trondheim. Välj mellan taxiföretag som Trønder Taxi AS eller NorgesTaxi som är de mest använda bolagen. Vill du ta taxi in till stan från flygplatsen går resan på ca 600 kronor. Det går även att förboka taxi på flygtransfer.nu.

Prisnivå och säkerhet

Trondheim är en säker stad att vistas i. Visst kan det ske stölder och andra brott men generellt behöver du inte vara orolig när du tar kommunala transporter här, om du använder ditt sunda förnuft. Om något ändå skulle ske bör du ringa 112, som här hemma i Sverige.

Prisnivåerna i Norge är en aning högre än i Sverige. Detta gäller både transport, shopping, boende och mat. Räkna med minst 37 kronor för en enkelbiljett på kommunala färdmedel.