Att göra i Trondheim

Att göra i Trondheim

Tycker du om naturen och är i Trondheim så har du allt du kan tänkas behöva runt knuten. Trondheim är rikt på kultur, stadsliv och naturupplevelser så du får en perfekt balans av alla tre. Det är en stad som berikar dig oavsett om du åker själv, med barn, med vänner eller partner.

Du hittar en rad olika sevärdheter i och runt Trondheim som är värda fler än ett besök och förmodligen kommer du att vilja komma tillbaka en andra gång för att se dem igen.

Nidarosdomen – ett måste för den kulturintresserade

Den största domkyrkan i Norden ligger i Uppsala, men Trondheim kniper andraplatsen med Nidarosdomen som fått sitt namn från den närliggande Nidälven. Den gotiska kyrkan som betraktas som en helgedom av största rang är både intressant och vacker att se på och kliva in i. Utsidan har vissa liknelser med Notre-Dame i Paris. Kyrkan invigdes år 1070 och har några år på nacken. Den har dock eldhärjats flera gånger och reparerats så de äldsta delarna är numera fåräknade. Inuti finner du ett underbart altare och en orgel som inte liknar någon annan, samt vikingakungen Olav II Haraldssons grav – kungen som omvandlade vikingarna till kristna följeslagare.

Nidarosdomen 1024x659 - Att göra i Trondheim
Nidarosdomen

Munkholmen – ön i det norska paradiset

Utanför Trondheim ligger en liten ö som kallas Munkholmen. Den har under århundradens gång använts till mycket:

  • Som fort för att kontrollera eventuella inkräktare
  • Som kunglig tillflyktsort
  • Som rekreation och avkoppling

Idag är det den tredje punkten som fortfarande gäller och Trondheimborna själva älskar att ta båten eller färjan ut till ön för att äta picknick, sola och koppla av. Det är ett behagligt komplement till stadslivet när du har gått i flera dagar och bara vill ta det lugnt.

munkholmen 1024x680 - Att göra i Trondheim
Munkholmen

Strosa och shoppa på Solsiden

Solsiden är Trondheims shoppingstråk och är riktigt trendigt, inte minst på grund av de gamla industrilokalerna som numera är uppdaterade och omgjorda. Här blandas butiker med de mest unika föremålen med hippa caféer och barer. På Solsiden kan du både gå in i större shoppingcenter och vandra ut och in i mindre butiker med roligt utbud. Det är verkligen omöjligt att komma hem tomhänt om du tagit dig en tur på Solsiden.

Området ligger precis vid vattnet och är lika mysigt att gå omkring i under dagen som på kvällen. Är det sommar kan du hålla dig kvar hela dagen och under vintern äger det rum en hel del mysig julhandel.

Fästningen Kristiansten

Kristianstens fästning är ca 300 år gammal och är mest känd för att ha varit i bruk under nazisttiden. Det mörka förflutna blir ännu mörkare när du får reda på vad den egentligen användes till – nämligen för att avrätta medlemmar ur motståndsrörelsen. Därför vilar det en jobbig energi över hela fästningen men den är ändå värd ett besök, för att visa respekt inför dem som dog här.

Fästningen ligger på en kulle inne i staden och ger en vacker vy över hela staden. Det är lätt hänt att glömma bort de tråkiga händelserna som ägde rum här en gång, inte minst på grund av att den är så fin.

Upptäck Nidälven

Nidälven är den älv som rinner längs med den södra delen av staden. Här kan du cykla eller vandra i timmar och upptäcka naturen i sitt esse. Ibland kommer du i kontakt med de vackra gamla trähusen, speciellt vid Gamle Bybru – en plats som är särskilt populär bland stadens studenter.

Du kan dock komma betydligt längre bort genom att fortsätta din vandring längs älven. Många väljer att ta med tält och utrustning för en längre tur och titta på utsikten och se vad resten av Norge har att bjuda på. Vi kan även rekommendera att ta St: Olavsleden och komma vidare in bland skog och olika utsiktsplatser. Norge är som ett nät av olika älvar och fjordar, det är bara att ta dig dit hjärtat säger åt dig att gå. Längs med leden finner du en del gamla kloster och mindre byar. Det finns gott om övernattningsplatser här – alltifrån enkla pilgrimsboenden till dyrare hotell. Du kan även ta olika båtturer på vägen och se vart du hamnar. Känn dig som en del av ”Sagan om ringen-teamet” när du fortsätter in på olika stigar, mynningar och klippavsatser och bli ett med naturen.