Bra att veta om Trondheim

Bra att veta om Trondheim

Med en liten manual om information som är bra att veta kommer du utrustad till Trondheim och kan ta staden med storm. Här följer den mest väsentliga faktan samt info av lite mer annorlunda kaliber om den här vackra norska staden.

Språk

I Trondheim talar man norska, men eftersom norska är likt svenska till stora delar kan du säkert göra dig förstådd genom att tala svenska. I Norge används både nynorsk och bokmål. Norrmännen talar dock mycket bra engelska så om du har svårt att förstå norska kan du säkert göra dig förstådd på engelska.

Det ska också till att nämnas att man i Trondheim talar med en dialekt som kallas Trönderska. Om du är ovan vid den kan det vara lite svårt att förstå i början.

Klimat

I Trondheim och i trakterna kan vädret ibland bli ogynnsamt. Det är bra om du prickar in rätt period som normalt är mellan maj och september. De övriga månaderna kan det både regna och snöa lite om vartannat och det riskerar att blåsa ganska rejält ibland.

Temperatur

Under den varmaste månaden som är juli brukar temperaturen ligga runt 18 grader medan den kallaste månaden som är januari ofta bjuder på en temperatur på -2 grader.

Valuta

Norge har norska kronor (NOK) som sin valuta; 1 NOK= 0,95 SEK.

Snittpriser

De genomsnittliga priserna för mat och boende i Trondheim är lite högre än i Sverige. Räkna med att få betala ungefär 1,39 gånger mer där än hemma, så kolla gärna upp boenden i förväg för att jämföra prisklasser.

Tidsskillnad

Norge och Sverige har ingen tidsskillnad mellan sig, det är alltså samma tid som råder i båda länderna hela tiden.

Eluttag

Norge har samma typ av eluttag och stickkontakter som Sverige, det vill säga typ C och F och en spänning på 230 volt. Du behöver ingen reseadapter när du reser till Norge.

Larmnummer

Inom hela EU (trots att Norge inte är EU-medlem) används 112 för akuta ärenden. Dock följer Norge ungefär samma riktlinjer när det gäller larmnummer och vissa andra saker som övriga EU.

  • Larmnummer polis: 112
  • Larmnummer brandkår: 110
  • Larmnummer ambulans: 113

Vill du ringa läkarjouren ska du slå nummer: 116117

Flygplats Trondheim

Flygplatsen i Trondheim heter Værnes och ligger ca 35 km öster om staden. Det är Norges tredje största flygplats och ett nav.

Utcheckning och incheckning på hotell och vandrarhem

Du checkar vanligtvis in vid kl. 15.00 i Norge och utcheckning sker oftast vid kl. 11.00. Det är alltså ungefär samma som i Sverige och övriga Europa, dock kan vissa undantag gälla på olika boenden. Ta reda på vad som gäller just i ditt fall innan du reser.

Landsnummer

För att ringa till Norge slår du +47 före det norska nummer du ska ringa. Riktnumret i Trondheim börjar sen på 7. Så telefonnummer i Trondheim börjar på +477.

Vaccinationer

Om du reser till Norge behöver du inga specifika eller obligatoriska vaccinationer, det räcker med dem du har tagit när du var liten, det vill säga exempelvis polio-, stelkramps- och difterivaccinationer.

Ambassad eller konsulat

Vill du besöka den svenska ambassaden i Norge måste du bege dig till Oslo men det ligger ett svenskt konsulat i Trondheim som kan hjälpa dig med en rad viktiga ärenden.

Besöksadress:

Sveriges konsulat
Olav Tryggvasons gate 24
7011 Trondheim

Öppettider måndag-fredag: 10.00 – 13.00