Äta & dricka i Trondheim

Äta & dricka i Trondheim

Du kanske tror att man i Trondheim äter precis samma mat som i resten av Norge, men faktum är att just Trondheim har tagit steget längre vad gäller närproducerad mat. Här finns mängder med restauranger och matmarknader med livsmedel och råvaror som kommer från traktens bönder och leverantörer. Är du gourmand är det Trondheim du ska besöka med rätta!

Maten man äter i Trondheim kommer både från havet och från fastlandet. Här drivs det kända restauranger från stjärnkockar, samt små hak och mikrobryggerier som har ett betydligt bättre innehåll än vad du skulle kunna tro. Bara genom att gå omkring i Trondheim kommer du att få kännedom om all mat och dryck eftersom dofterna sprids dag som natt.

Öl-, fisk- och historiestaden

Vad gäller mat har Trondheim en saftig kombination av egenproducerade ölsorter, fiskrestauranger, hamburgerhak och en rad historiska lunchställen där du kan äta i historisk anda. Prova Michelinkrogar eller slink in på någon av hamnrestaurangerna och få dig ditt livs smakbit.

Ölsorter à la Trondheim

Små mikrobryggerier finns det gott om i Trondheim, det ena ölet godare än det andra. Några exempel på bryggerier är:

  • Trondheim mikrobryggeri på Prinsens Gade (näst äldst i hela Norge)
  • Austmann bryggeri på Sluppenvegen
  • ØX Tap Room på Munkegate

Några av ölsorterna du hittar i staden är Nordlandspils, Trondhjem India Pale och Brewers Out Stout.

Mat- och bryggerifestivaler

Under juli på sommaren anordnas matfestivalen följt av bryggerifestivalen i Trondheim. Varje år lockar de till sig massor av folk från hela världen, både finsmakare och matvrak, lite skämtsamt uttryckt.

Typisk mat för Trondheim

Oavsett vad du vill äta så finns det en stor chans att dina måltider består till större delen av ekologiska råvaror. Denna nya mattradition mixat med traditionell norsk mat har satt Trondheim på kartan. Här är några rätter som uppskattas av lokalbor såväl som turister.

  • Fårikål – Prova den här goda och mustiga grytan som är vad den heter – Får i kål.
  • Kjøttkaker – Norges version av svenska köttbullar som serveras med brunsås, morötter och potatis.
  • Lapskaus – En god köttgryta med lamm eller nötkött och som även innehåller lök, potatis, selleri, morötter och örter. En känd rätt som härstammar sedan vikingatiden.
  • Gravad lax – Prova gravad lax i olika varianter.
farikal - Äta & dricka i Trondheim
Fårikol – typisk maträtt i Trondheim/Norge

Matkultur och middagstider

Att äta hör till höjdpunkterna i Trondheim. Man kan säga att staden är Nordens svar på Paris. Fina restauranger ligger på rad och här kan du verkligen äta med spänning. Nya maträtter och restauranger letar sig in regelbundet vilket gör att trondheimare älskar att äta ute.

Middagen serveras runt 18-19 och beroende på vilken restaurang du sitter på kan både 5-rätters och sjurätters förekomma. Ät en romantisk middag för två eller anslut dig till ett större sällskap för kvällen. Se till att boka bord i förväg om du vill in på någon av Michelinkrogarna.

Priser och dricks – vad gäller?

Det råder ingen tvekan om att Trondheim kostar. Normalt får du betala ca 40% mer här än hemma i Sverige. En trerätters middag brukar ligga på 700 norska kronor för två personer. Dock är dricks inte så vanligt utan är inkluderat i notan. Vill du emellertid ge några slantar kan du givetvis göra det.